A Paksi Ipari Park Kft.-t 1997. június 17-én alapította Paks Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy a helyi és térségi gazdaságfejlesztés egyik letéteményeseként az ipari parki közműfejlesztési, üzemeltetési, fejlesztési kapacitások kiépítése révén ösztönözze a működő tőke beáramlását.

A város déli határában a Paksi Atomerőmű szomszédságában, a Duna és a 6-os számú főúttal határos iparterület folyamatos fejlődésen ment keresztül a 2000-es évek elején. Több hazai és külföldi cég választotta telephelyéül a paksi helyszínt.  Az M6-os autópálya megépítése további távlatokat nyitott meg az ipari park fejlődése terén, amelyben 2010-ben már 20 vállalkozás működött 400 alkalmazottal.

2014. február 12-én Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya megállapodást kötött a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáról, két új atomerőművi blokk tervezéséről, megépítéséről és üzembe helyezéséről. A megállapodás a Magyar Fél kötelezettségévé tette a beruházáshoz szükséges infra­strukturális létesítmények megvalósítását. Ennek érdekében a Paksi Ipari Park Kft. 100% üzletrésze 2017. december 18-án a Magyar Állam tulajdonába került és utalva a megjelenő térségfejlesztési feladatok ellátására, a Társaság nevét PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit KFT-re változtatta.

A Társaság fő feladata az ipari park üzemeltetésén túlmenően a Paks II beruházás kivitelezéséhez szükséges projektfejlesztések megvalósítása és támogatása, lakhatási, infrastruktúra- vállalkozás-, ipari park fejlesztési, valamint térség- és területfejlesztést érintő tevékenységek végrehajtása, koordinációja lett. A közművesítés előkészítése, az új áram, víz- és szennyvízhálózatok vagy a meglévő kapacitások növelése, a raktározási és ipari tevékenységre alkalmas csarnokingatlanok biztosítása az építkezést követően az utóhasznosítás szempontjainak megfelelően kerül megtervezésre.

A PIP NKFT célja, hogy a városban és a térségben a letelepedni kívánó cégek számára kiemelt gazdasági övezetet hozzon létre a meglévők mellett új, előközművesített ipari területek kialakításával, a már használatban lévő ipari ingatlanok felújításával és újak megvalósításával. Az egyre bővülő ipari parkban jelenleg több mint 40 – többnyire, kis-, és középvállalkozás – működik, közel 3000 fő munkavállalóval.