A létesítési engedély az alapfeltétele annak, hogy a projekt a kivitelezés fázisába léphessen.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022. augusztus 25-én kiadta a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának létesítési engedélyét. Az engedély kiadásával a projekt második, kivitelezési fázisába történő átlépéséhez szükséges legfontosabb előfeltétel teljesült.

A Paks II. Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be a létesítési engedély iránti kérelmet az OAH-hoz, így egy kétéves, összetett és részletes hatósági felülvizsgálat eredményeként kapott létesítési engedélyt a két blokk. Az engedélykérelem komplexitását és részletességét jellemzi, hogy az eljárás során benyújtott teljes dokumentáció több mint 400 ezer oldalt tett ki.

A hatóság 2021-ben közmeghallgatást is rendezett a létesítési engedélyeztetés során, a járványhelyzetre tekintettel online formában. Az új blokkok létesítésével kapcsolatban érkezett vélemények, kérdések száma meghaladta a százötvenet.

Ugyanezen a napon az OAH a két új blokk biztonsági övezetét is kijelölte.

A projekt már több mint 600 engedéllyel rendelkezik, köztük a létesítési engedély mellett olyan létesítményszintű engedélyekkel, mint a környezetvédelmi engedély, a telephelyengedély, a villamosipari létesítési (hálózatra csatlakozási) engedély és a fizikai védelmi engedély.

(Forrás: Paks II. Zrt.)