MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

„Ahonnan az áram fele származik”

A Paksi Atomerőmű hazánk egyetlen atomerőműve. Üzemeltetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely az MVM cégcsoport tagjaként 100%-os állami tulajdonban van.

A paksi telephelyen 4 reaktorblokk üzemel, amelyeket az alábbi időpontban kapcsolták a magyar villamosenergia-hálózatra:

1. blokk: 1982. december 28. 2. blokk: 1984. szeptember 6. 3. blokk: 1986. szeptember 28. 4. blokk: 1987. augusztus 16.

A Teljesítménynövelési Projektnek köszönhetően az eredetileg 440 MW-os villamos teljesítményű egységeket 500 MW teljesítményszintre növelték meg. A projektnek köszönhetően a Paksi Atomerőmű névleges teljesítménye elérte a 2000 MW-ot.

A paksi négy blokk eredetileg tervezett üzemideje 30 év volt. A 2000-es években nemzetközi tendenciákat követve vizsgálták a blokkok üzemidő-hosszabbításának lehetőségét. A vizsgálat megállapította, hogy nincs olyan műszaki akadály vagy biztonsági korlát, amely az üzemidő 50 évre történő kiterjesztését akadályozná. A Magyar Országgyűlés jóváhagyását követően Üzemidő- hosszabbítási Projekt keretében az Országos Atomenergia Hivatal felé benyújtott blokkonkénti engedélykérelem sikerrel zárult. Az engedélynek köszönhetően a Paksi Atomerőmű négy blokkjának meghosszabbított működési engedélye 2032 és 2037 között jár le.

Az atomerőmű működésének kezdete óta a biztonságot, a fenntarthatóságot és a gazdaságosságot növelő átalakításokkal fejleszti a rendszereit, nemzetközileg elismerten magas biztonsági szinten üzemel.

A Paksi Atomerőmű biztonságos, olcsó és környezetbarát villamosenergia-termelése több mint 30 éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát. Napjainkban az atomerőmű a hazánkban megtermelt villamos energia közel 50 százalékát biztosítja.

Amennyiben további információt szeretne megtudni hazánk legnagyobb atomenergetikai létesítményéről, látogasson el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapjára.