Paks II. Atomerőmű Zrt.

A Paks II. projekt közvetlen előzménye, hogy az Országgyűlés felismerve az új atomerőművi blokkok szükségességét, 2009. március 30-án döntő többséggel hozzájárulást adott az új paksi egység(ek) létesítésének előkészítéséhez.

A szándékot megerősítette a 2011-ben elfogadott, a következő két évtized fejlesztési-üzemeltetési irányait meghatározó Nemzeti Energiastratégia is. Ennek értelmében az állam hosszú távon meg kívánja tartani az atomenergia jelenlegi részarányát a hazai villamosenergia-termelésben.

A tervezett új atomerőmű létesítése érdekében MVM Paks II. Zrt. néven önálló társaság jött létre 2012. július 26-án.

2014. január 14-én Magyarország és Oroszország kormányközi megállapodást írt alá két új VVER- 1200 típusú reaktor építéséről a paksi telephelyen. A kormányközi egyezmény kihirdetését szolgáló törvényjavaslatot az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta. E törvény fekteti le azt a fontos célt is, hogy a projekt 40 százalékában hazai vállalkozások vehessenek részt.

2014. december 9-én megszülettek az ún. megvalósítási megállapodások, amelyek az új blokkok tervezési, beszerzési és kivitelezési paramétereit rögzítik; tartalmazzák az üzemeltetési és karbantartási támogatással kapcsolatos feltételeket, valamint szabályozzák az üzemanyag-ellátás részleteit.

A felek – az MVM Paks II. Zrt. mint megrendelő és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt (mai nevén ASE Joint Stock Engineering Company) mint fővállalkozó – ún. turn key szerződést kötöttek. A kulcsrakész modell azt jelenti, hogy az atomerőművet minden szükséges berendezéssel és tartozékkal együtt szállítják le: fix műszaki tartalommal, kereskedelmi üzemre kész állapotban, fix minőséggel és fix áron. A fix áras szerződés révén a 12,5 milliárd eurós beruházási érték nem emelkedhet, attól eltérni nem lehet.

A szerződéses keretrendszert az Európai Bizottság közel három éven át vizsgálta és jóváhagyta, mert úgy ítélte meg, hogy az megfelel az uniós gyakorlatnak. A létesítésre és üzemeltetésre létrehozott társaság neve jelenleg Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (röviden: Paks II. Zrt.). A társaság tulajdonosi jogait és kötelezettségeit 2022. május 27-től kezdődően a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja.

Forrás: Paks II. Zrt.

Amennyiben további információt szeretne megtudni Magyarország 21. századi történetének legnagyobb energetikai és építőipari projektjéről, látogasson el a Paks II. Atomerőmű Zrt. honlapjára.