A Paks II. Beruházás belső úthálózatának részeként átadott új útszakasz köti majd össze a kikötőt az építkezés helyszínével.

2022. augusztus 24-én került sor a 2. számú út átadó ünnepségére Dr. Horváth Kálmán a Tolna Megyei Kormányhivatal főispánja, Szántó Zoltán Paks város alpolgármestere és Gyöngyösi Csaba a PIP Nonprofit KFT ügyvezetője részvételével. A vezetők hangsúlyozták, hogy az atomerőmű építése szempontjából kiemelkedő fontosságú útszakasz került átadásra.

A Paks II. projekt megvalósítása során az előkészítési, építési időszakban, majd az üzemeltetési szakaszban jelentős mennyiségű anyag, berendezés, illetve szerkezet összeállítására és beszállítására lesz szükség. Ezek fogadása az építési helyszínen, annak logisztikai és biztonsági pozíciói miatt csak pontos időzítéssel, kiváló szervezéssel biztosítható zökkenőmentesen.

A 2. számú út első szakaszának beruházása egy körülbelül 300 méter hosszú összekötő útrész felújításából, egy körforgalmú csomópont és egy 1120 méter hosszú nagy teherbírású szállítóút kialakításából állt.

A 10 méter széles szállítóút alkalmas teherautó, személyautó és kisbusz, valamint autóbusz forgalom kiszolgálására és a Paks II. beruházás megépítéséhez szükséges, akár 11,5 tonnás maximális tengelyterhelésű gépjárművek fogadására. Az útszakasz építésével párhuzamosan a vízépítési, a távközlési, a közvilágítási, a vízellátási, a csatornázási munkák is elvégzésre kerültek.

A 2. számú út második szakasza vezet majd a spirál típusú körforgalom 2. ágából indulva a kikötőig. Az út elkészültével biztosított lesz a szállítás a kikötőtől egészen a Paks II. beruházás területéig.

(Forrás: Telepaks Médiacentrum Nonprofit Kft.)

Borítóképen: ünnepélyes szalagátvágás balról jobbra: Dr. Horváth Kálmán főispán, Szántó Zoltán alpolgármester, Gyöngyösi Csaba ügyvezető