Újrahasznosítás és fenntarthatóság

A PIP Nonprofit KFT környezettudatos attitűdjét nemcsak a faültetési projektek tükrözik, – mint például az „1000 fát Paksra!” program – hanem a tevékenységeink során keletkezett zöldhulladék újrahasznosítása is.

A Társaságunk tulajdonában álló ipari és lakóingatlanok területein zöldmunka karbantartási tevékenységet is folytatunk – mint fűnyírás, kapálás, gyomlálás, sövénynyírás, lombgyűjtés –, amelynek során jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik.

Ennek feldolgozása több módon is történhet; mi az újrahasznosítást választjuk.

A zöldhulladék elszállításra kerül azon területekre, ahol elterítjük, összeaprítjuk, így hasznosul a továbbiakban az élő szervezetek számára és javítja a talaj szervesanyag-tartalmát is. Azzal, hogy az adott területen marad az aprított vagy zúzott zöldhulladék, a legkisebb környezeti terhelés mellett biztosítjuk a terület fenntarthatóságát és nem utolsó sorban a parlagfűmentességet.

Munkagépeinken olyan tárcsasort használunk a munkálatok során, amellyel a gyomokat és a fahajtásokat mélyebb rétegekbe is le tudjuk forgatni, meggyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A speciális gépekkel előállított „aprítékot” a cserjeágyások és kis fák tövéhez is el lehet teríteni, amely javítja a talaj vízgazdálkodását és elnyomja a gyomokat. Ezáltal nemcsak hasznos tevékenységet folytatunk, de nagy mértékben hozzájárulunk a város látképének megszépítéséhez.

A munkafolyamatok során felhalmozódott „zöldre” azonban nem hulladékként tekintünk, sokkal inkább alapanyagként kezeljük, amit komposztálással visszajuttatunk a biológiai körforgásba. Projektjeink megvalósítása mellett a jövőben is szem előtt tartjuk a zöldkörnyezet és a hozzá tartozó élővilág megóvását.